dilluns, 22 d’abril de 2019

Celebrem el Dia de Sant Jordi!

Cada 23 d'abril, diada de Sant Jordi, es recorda la mort de Jordi de Capadòcia el 23 d'abril de l'any 303. A més de Catalunya, Sant Jordi és el patró de d'Aragó, Anglaterra, Geòrgia, Etiòpia, Bulgària i Portugal.
Des de 1996, el 23 d'abril també ha estat declarat Dia Internacional del Llibre per la UNESCO.

La llegenda explica que al poble de Montblanc hi havia un drac que destrossava tot el regne. Per evitar tants atacs, el poble va decidir portar una persona cada dia perquè se la mengés el drac i així evitar altres mals. Cada dia se sortejava quina persona seria portada a la cova del drac. Un dia, del sorteig va sortir el nom de la princesa, que es va mostrar disposada a anar-hi, tot i que van sorgir molts voluntaris per ocupar el seu lloc. Quan va arribar al cau on vivia el monstre i estava a punt de ser devorada, va aparèixer Sant Jordi i la va rescatar. Sant Jordi va matar el drac clavant-li una espasa al cor i de la sang que en va sortir va néixer un roser. 

La Diada de Sant Jordi també es coneix com al Dia dels enamorats i les persones s'intercanvien i regalen roses i llibres amb les persones que s'estimen, en record a aquesta llegenda popular.


Poema de Lola Casas

Feliç dia a totes les princeses que volen muntar a cavall, que no esperen avorridament a ser salvades i que es mengen a queixalades la rosa de massapà! 
Feliç dia a tots els cavallers que saben més i volen més que tacar-se de sang, que són creatius i nobles amb sí mateixos i que es deixen salvar quan els fa falta! 
Feliç dia a tots els dracs que lluiten per trobar el seu lloc al món, que repten els prejudicis del seu entorn per a redescobrir-se i oferir tot el que duen dins! 
Feliç dia a totes les persones que gaudint de qui són i d’on venen segueixen obertes a pensar –en gran i en veu alta- el lloc cap a on volen anar!
                                                                                                                          Joana Raspall


Joan Brossa
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada