dijous, 23 de maig del 2019

Coneixes la rondalla eivissenca "Es fameliar"?

Es fameliar

A les Pitiüses, d'una herba molt petita que neix sota el pont vell del riu de Santa Eulària -construït pel diable–, collida la nit de Sant Joan o de cap d'Any i ficada dins una ampolla negra, n'apareix el Fameliar, un nan horrorós de boca espantosa, amb uns braços d'allò més llargs i prims. 

El fameliar restava dins l'ampolla negra fins que no era necessari per fer alguna feina impossible de fer pels humans, com segar un camp o fer una paret en una sola nit. 

El fameliar és molt nerviós i quan surt de l'ampolla diu; “Som es fameliar, vull feina o menjar” i qui l'ha fet sortir li encarrega la feina. També se li pot deixar menjar ja que aprecia molt el pa amb formatge.Té una força i uns poders descomunals. Quan surt de l'ampolla, demana constantment feina o menjar. És tan treballador que l'única manera d'aconseguir que es cansi és manar-li feines impossibles.

Per fer-lo tornar a entrar dins l'ampolla s'ha d'agafar una branqueta beneïda d'olivera i resar una oració que s'ha perdut. Es coneixen casos de persones que van ser jutjades per la Inquisició durant l'Edat Moderna per tenir fameliars a casa. 


Davall aquest pont la nit de Sant Joan, a les 12, neix una herbeta màgica: És es fameliar.

En aquest enllaç podràs llegir aquesta rondalla sobre un dels personatges més populars de les rondalles eivissenques: Es Fameliar: Rondalla d'Eivissa. Joan Castelló Guasch (Adaptació)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada