dissabte, 1 de febrer del 2020

Programes de llengua: "Téntol" i "El llenguado"

TÉNTOL és un programa de televisió d’entreteniment i divulgació d'IB3 sobre el patrimoni lingüístic de les Balears. El format, de nova creació, fa especial èmfasi en la genuïnitat i origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes. TÉNTOL és també un concurs de ràdio.
En la seva versió per a televisió, se centra en la riquesa lingüística de les Balears a través de diferents seccions molt dinàmiques. A cada programa participa un personatge conegut de les Illes a qui sotmeten al paraulòmetre. Algunes de les seccions de TÉNTOL són: Català per Extraterrestresendevinalla, embarbussaments i la saviesa de tres avis (un de cada illa). Al final del programa hi ha una cançó genuïna composada i interpretada per Jorra Santiago.

El concurs, que s’emet els dimarts a les 18 h a IB3ràdio, és un programa en viu en el qual dos concursants opten, després d’una sèrie de proves de coneixement basades en preguntes de cultura general, llengua i desafiaments, al premi del programa, gentilesa de la Fundació Mallorca Literària. 

https://ib3.org/tentol?pl=2&cont=e239c7f6-6a2d-4fa4-8801-4ec4df2cfbb9

El programa de TV3 "El llenguado" barreja la divulgació i l'entreteniment i pretén parlar sobre llengua: situació, variants, dubtes freqüents..., en un to distès, pràctic i en què no falta el sentit de l'humor. L'objectiu és distreure l'espectador i trencar el mite que el català és una llengua difícil. 
Al llarg de deu capítols, d'uns 45 minuts de durada, tractarà diverses qüestions sobre el català que es parla avui i recorrerà els territoris del nostre àmbit lingüístic, amb la intenció de retratar la diversitat i la riquesa de la llengua que s'hi parla.
El programa busca tant les opinions dels experts com les dels usuaris i inclou espais com ara "El consultori del filòleg", en què els parlants truquen a Pau Vidal, assessor lingüístic del programa, per exposar-li dubtes lingüístics; "El mot merdós", que defineix una paraula que pel que sigui no ha acabat d'agradar als presentadors. I, finalment, les "Optimotes", amb la col·laboració de l'equip de lingüistes de l'Optimot, molt actiu a les xarxes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada