dimecres, 29 d’agost del 2018

Consells per superar la prova oral

Estau a punt per enfrontar-vos a la prova oral i obtenir la certificació del nivell corresponent de català? Segur que sí. Aquí us deixo uns quants consells perquè l'enfronteu amb èxit. Sort!

1. Calma! 


Relaxeu-vos! Sé que és més fàcil dir-ho que fer-ho. 
Penseu que els examinadors i examinadores no són monstres àvids de suspensos! La majoria són professors i professores que coneixen de primera mà l’esforç que us ha costat preparar-vos per a la prova. Busqueu el vostre mètode de relaxació preferit i recordeu que els que us examinen no cobren cap extra per destrossar les vostres esperances i us ajudaran en la mesura que puguin fer-ho.

2. Heu de produir  un discurs coherent, ben cohesionat i adequat a la situació. 
Molts examinands se centren sobretot en la correcció lingüística (evitar barbarismes i paraules o expressions incorrectes) i obliden que hi ha altres aspectes que són igual d’importants i que  tenen el seu propi pes a la nota global. Els percentatges i el grau d’exigència varien segons el nivell , però a grans trets, és important que recordeu:
  • L’adequació, és a dir, la mesura en què el que expresseu es correspon amb allò que us han demanat, tant pel que fa al contingut com a la situació. Per exemple: està clar que l'inici d'una conversa de qualsevol tipus ha de tenir una salutació, però veritat que no saludaríeu la vostra mare amb una fòrmula de l’estil “Bon dia, com està distingida senyora”? Mireu d’adaptar-vos al grau de formalitat que us demana l’enunciat.
  • La coherència: Em pregunten sobre l’eutanàsia, però no en tinc ni idea… Ah, ja sé! Contaré l’últim capítol de Game of Thrones que, total, es moria no sé qui també. Al final, el que compta és parlar, no? Error! Part del que us puntuen és que les idees siguen rellevants, estiguin ben ordenades i no siguin repetitives.
Per descomptat, també heu de ser coherents amb el contingut que heu expressat: si en la introducció esteu d’acord, per exemple, amb els aliments transgènics, no acabeu la conclusió amb un argument en contra.
La coherència també té el seu paper en la forma: si decidiu utilitzar els verbs en la forma balear (jo opin, nosaltres (naltros) menjam, vosaltres (valtros) considerau...), no utilitzeu després altres formes verbals (jo opino, nosaltres mengem, vosaltres considereu...), encara que totes siguin correctes.

3. Funcionament de la prova.
L’expressió oral demana una immediatesa i un pensament ràpid a l’examinand que no són tan evidents en les altres parts de l’examen, i és per això que sovint és la que més por fa.
Una característica comuna a tots els nivells és el funcionament de la prova: Tindreu un examinador/a davant (que parlarà i interactuarà amb vosaltres) i que prendrà notes, a més de l’altre examinand, perquè l’examen es fa per parelles.
Molts examinands es posen nerviosos quan veuen que l'examinador/a escriu: ja m’ha suspès, he dit no sé què malament, està escrivint molt, no escolta el que dic… Res d’això! La persona que us examina pren anotacions perquè és la seva feina. Algunes seran positives i altres, negatives, però vosaltres heu de centrar la vostra atenció en la persona amb qui interactueu.
Recordau que la prova queda enregistrada.

4. Interacció amb l'altre examinand.
En la conversa amb l’altre examinand, recordeu que es valora la qualitat de la interacció: no deixeu que l’altre faci tota la feina (no us limiteu a frases curtes) ni tampoc monopolitzeu la conversa. Busqueu l’equilibri: demostreu que heu escoltat el que diu l’altre examinand (estic d’acord/no estic d’acord amb tu, però…) i, si podeu, feu-li alguna pregunta (jo opino això, què en penses tu?).

El tractament (vostè, tu) , com tot, ha de ser coherent segons el tipus de conversa formal o informal. Si decidiu parlar de vostè, feu-ho en tot moment i recordeu que caldrà conjugar els verbs en tercera persona del singular. Sempre sigueu coherents: trieu una forma de tractament abans de començar i manteniu-la. 

5. Ús de formes dialectals i pronúncia.
L'ús de formes dialectals  és un tema que encara provoca debat:  Totes les variants dialectals del català  (eivissenc, valencià...)  són vàlides si són correctes i, per tant, no es penalitzen. 
Hi ha algunes coses, tanmateix, que sí estan clares. 
Pel que fa a la pronúncia, cal: 
  • Fer la distinció,  en la mesura que sigui possible i segons el nivell, entre vocals obertes i tancades i neutra (a/e).
  • Fer la distinció, en la mesura que sigui possible i segons el nivell, entre essa sorda (caça, passar) i essa sonora (casa, pesar).
  • .Eviteu els sons que no són propis del català. La z de Zaragoza (Saragossa en català), la j de Jaén…
  • La -ll de final de paraula que dóna tants maldecaps als alumnes que tenen el castellà com a primera llengua és important: vull, ell, aquell, treball…, res de *vul, *el, *aquel, *trebal...
  • En el dígraf ny, la y mai no sona. És l’equivalent a la ñ del castellà. Per tant, no direm *juni, sinó juny. 
  • En les paraules que acaben en vocal + ig, la i no sona mai: maig, vaig, roig
  • Els de nivell bàsic (A2) recordeu les vocals de les xifres: vint, trenta, quaranta, cinquanta, seixanta, setanta, vuitanta, noranta. El vell truc: a partir del quaranta, tots porten dues a. I no confongueu el setze (16) i el disset (17)!
* Recordau els criteris que se segueixen per avaluar la prova oral que podeu consultar en aquest enllaç: Avaluació prova oral

6. Què pots fer per preparar la prova?


1. Aprofita totes les ocasions que tens cada dia per parlar en català (família, amics, feina...). Si no tens un entorn catalanoparlant, sempre et pots apuntar a un grup de conversa, al voluntariat lingüístic o quedar amb els companys de classe per practicar.

2. Mira la televisió o escolta la ràdio en català (telenotícies, programes d'entreteniment, cuina, pel·lícules i sèries). També pots llegir i escoltar àudiollibres.

3. Revisa els models de proves de convocatòries anteriors per conèixer les parts de què costa la prova i practicar a partir d'aquests models.
4. Enregistra't per detectar els errors i corregir-los. Fa vergonya sentir-se un/a mateix/a, però és una bona manera de millorar l'expressió oral. És senzill, ho pots fer amb l'enregistradora de veu del mòbil.

Ànims i endavant, encara teniu temps per preparar bé la prova!

Adaptació dels consells donats al blog A poqueta nit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada